«

»

aug 12

Ős-Dráva Program sajtótájékoztató a XXIII. Szentlőrinci Gazdanapokon

A XXIII. Szentlőrinci Gazdanapok Mezőgazdasági, Élelmiszeripari Szakkiállítást és Vásárt Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója, Tiffán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, és egyben az Ős-Dráva Programért felelős miniszteri biztos és dr. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságának agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

A megnyitóünnepséget követően közös sajtótájékoztató keretein belül Tiffán Zsolt ismertette a 2016. július 1-én kelt 1321/2016. (VII. 1.) kormányhatározatot, amely a dél-baranyai Ormánság átfogó fejlesztését célzó kiemelt nemzeti program finanszírozásáról szól. A négy járáson, 43 településén megvalósuló program alappillérének nevezte a vízgazdálkodás fejlesztését, amelyre a 2016-2020-as időszakban 11 milliárd forint áll rendelkezésre. A részletekről elmondta: Potonynál a Dráva vizét egy másodpercenként 5 köbméter víz kivételére alkalmas szivattyúval továbbítják majd egy 30-35 hektáros úgynevezett puffertározóba, ahonnan egy 89 kilométeres csatornarendszeren keresztül jut el az öntözéses rendszerekhez. Emellett kiemelte a Szaporcán megvalósult, egy év alatt több mint 10 ezer látogatót fogadó Ős-Dráva Látogatóközpontot, amely további fejlesztésére 1,5 milliárd forintot kapott az ökoturisztikai látványosságot fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. Az Ormánság szociális problémáinak enyhítésére köztük családvédelemre, ifjúság-felzárkóztatásra, közösségépítésre, roma-integrációra, egészség- és közszolgáltatás-fejlesztésre mintegy kétmilliárd forintos forrást kapott a Program.

Dr. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az eseményen elmondta: “plusz pont fog járni” a vidékfejlesztési program azon pályázóinak, akik munkahelyteremtő beruházásaikat az Ős-Dráva Program által érintett településeken valósítják meg.

Sajtótájékoztató a Szentlőrinci Gazdanapok megnyitónapján